غذا یکی از اصلیترین عوامل از بین رفتن پایداری در منابع و به خطر افتادن سلامتی بشر امروزی است. مستند «سلامتی چیست؟» با سرعت زیادی وارد موضوع اصلی میشود و بیهیچ ترسی گفتوگو با پزشکان و محققان غذا و دارو را شروع میکند. آرزوی نسبتاً محال بشر امروزی این است که علت مرگش طبیعی باشد. این آرزو از آنجا میآید که تنشهای محیطی بهشدت زیاد شدهاند، استرس به امری معمول تبدیل شده، مهمتر از همه، انسانِ معاصر، رژیم غذایی بسیار نامطلوبی را برای خود انتخاب کرده و حاضر به تغییر آن هم نیست. اینگونه است که برای مردن بهدنبال مرگیست که آسان رخ بدهد. این درحالیست که انسان نمیخواهد و نمیتواند از مرز سنتهای هزارانساله گذر کند و دست از فراوردههای گوشتی و لبنی بردارد و در کل، از زیستِ فستفودی خود را نجات بدهد.
یکبار برای همیشه، بدانیم جمعیت بالا رفته، تولید غذا زمین میخواهد و باید برای جمعیت زیادی غذا تولید شود، پس تنها راهکار توسل به انواع آفتکشها و سمومی است که تولید حیوانات مورد علاقهٔ انسان را افزایش میدهند. این یک چالش بزرگ برای زمین و پایداری منابع است و اینگونه انسان با دست خودش بهسمت انقراض میرود. غذا به یک تجارتِ محض تبدیل شده است و موضوع سلامتی انسانها اصلا مهم نیست. جمعیت زیادی در آستانهٔ مبتلا شدن به دیابت و انواع سرطان هستند و سکتههای قلبی و مغزی هم در کمین سایرین نشسته است. حالا وقت آن است سنتِ والدین را در سبک غذایی باید کنار گذاریم و بهسمت پایداری در سلامتی حرکت کنیم. این مستند کمک میکند تا به کنار گذاشتن تردید در مصرف حیوانات پایان دهیم.
خط روایت مستند بسیار شفاف و بیپرده است و راویان اثر نیز با شجاعتِ تمام فقط به آگاهیرسانی فکر میکنند. شاید در نگاه نخست، مخاطب نگاه منفی به مستند پیدا کند و از تماشای آن خودداری کند؛ زیرا این مستند از جدالی حرف میزند که ریشه در افکار قدیمی دارد و بیننده را به میدان مبارزه دعوت میکند.
سال ۲۰۱۷ «کیپ اندرسون» و «کیگان کوهن» مستند «سلامتی چیست؟» را ساختهاند و بهصورت گسترده به پخشِ جهانی رسیده است. حالا هم با دوبلهٔ فارسی نیز در دسترس است. در «سلامتی چیست؟» بهصورت کاملاً گویا به اصل ماجرا پرداخته شده و گفتوگوهای بین راویان، اساتید و مردمان عادی ریتمی تفکر برانگیز به خود گرفته است. هرچند که این مستند از سوی برخی، به داشتن نگاه جانبدارانه و مغرضانه متهم شده است. مصرف غذاهای حیوانی سبب بروز انواع بیماری میشود. در همین ایران خودمان نیز هستند بسیار کسانی که با ایست قلبی فوت میکنند و متأسفانه آمار این نوع مرگ هر روز بالاتر میرود و از سوی دیگر، افرادی که با بیماریهایی همچون سرطان و دیابت دستبهگریبان هستند نیز روبهافزایش است. این نکته را نیز باید بیان کرد که افرادی در ایران نیز به بهانههایی همچون فقر و… خواهانِ تاریک ماندن این حقیقت هستند که باید مصرف هر نوع گوشت را برای همیشه ترک کرد.
این یک توهم است که گوشت مرغ یا ماهی میتواند جایگزین گوشت قرمز شود؛ آزمایشهای فراوانی انجام شده که نشان میدهد مرغ و ماهی نیز حاوی سمهایی هستند که با شروع گرما در فرآیند آشپزی، خود را برای فعال شدن در بدن انسان آماده میکنند. اما همچنان هستند کسانی که گوشت سفید را بهتر و سالم میدانند و مصرف آن را به افراد بیمار هم توصیه میکنند و این سؤال همیشه تکرار میشود که اگر گوشت قرمز خوب نیست، پس گوشت سفید بهتر است؟ و جواب بسیار شفاف است؛ شما میتوانید نوع مرگ خود را انتخاب کنید؛ با شلیک مستقیم به قلبتان یا اعدام با طنابی بسیار نرم؟