مستندی که همچنان داغ است!

نزدیک به هفت‌سال پیش مستند «پیش از سیل» از طریق شبکۀ «نشنال جئوگرافیک» ساخته و پخش شد که موجی از توجه عمومی را به خود جلب کرد. ابتدا یک قاره را تحت‌تأثیر خود قرار داد و سپس به تمام جهان رسید.

مخاطبان بسیاری منتظر عصری بودند که قرار بود «لئوناردو­ دی‌کاپریو» ستارۀ هالیوودی سینما، آن‌سوی فعالیت‌­های بشر را نشان دهد. فعالیت‌­هایی در راستای پول بیشتر و تحکیم نظام سرمایه و تخریب عمیق محیط­ زیست که همواره منشأ انسانی داشته و دارد.

«پیش از سیل» روایتی نسبتاً صادق، علمی، فنی و تکان‌­دهنده است که در مورد ازبین‌رفتن سرمایه­‌های زیستی هشدار می‌­دهد. در این اثر، از مرجان‌­های اقیانوسی تا آب‌شدن یخ‌­های قطبی و آزادشدن مقادیر بسیار بالایی از دی‌­اکسید­کربن و بالارفتن دمای کره زمین و به خطر افتادن بسیاری از جزیره­‌ها و زیستگاه‌­های طبیعی و انسانی گفته و این چالش‌­ها به‌خوبی به تصویر کشیده می‌­شود.

نکتۀ مهم این مستند اینجاست که اگر در راستای پایداری طبیعت حرکت نکنیم، باید مالیات بسیار سنگینی در سال‌­های آتی پرداخته شود که البته نسل بعدی تاوان آن را خواهد دامی‌دهد. شوربختانه، مستند در بین سیاسی‌­بازی‌­های آن سال­‌های آمریکا ناپدید شد! به‌هر‌حال، دوربین «فیشر استیونس»، به‌عنوان کارگردان، عملکرد بسیاری خوبی داشت و تصاویر دردناک اما تأثیرگذاری را برای بیننده به نمایش می‌­گذارد.

این مستند مصاحبه‌­های بسیار خوبی را از دانشمندان گوناگون گرفته و آقای ستاره نیز در موقعیت یک راوی، عالی ظاهر شده است. موارد و مسائل بسیار زیادی در این مستند مطرح می‌­شوند که نشان از توجه خاص سازندگان به منابع طبیعی دارد. یکی از آن موارد که بسیار نیز مهم است، موضوع تغییر اقلیم است که همچنان چالشی مهم در بین حامیان زمین و اهالی سیاست و سرمایه است.

ساخت و پخش چنین مستندهایی می‌­تواند تأثیر عمیقی در رفتار جامعه داشته باشد، اما نقد بسیار مهمی که به این مستند می‌­توان وارد دانست، آن است که تنها سیاست­مداران را نشانه گرفته و مخاطب در انتهای مستند می‌­تواند چنین نتیجه بگیرد که اگر اهالی سیاست دست از تخریب بردارند، همه‌چیز به روال عادی باز خواهد گشت. در این بین نقش مردم نیز در کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم باید بیان و در قالب تصویر اکران شود. شاید این مستند، سفارشی از سوی یک حزب خاص باشد و همین از اثربخشی آن کم می‌­کند. ضمن اینکه حضور فرد مشهوری همچون «دی‌کاپریو» در فعالیت­‌های محیط ­زیستی نیز جای نقد دارد.

«پیش از سیل» برای سال ۲۰۱۶ ساخته شده و حقیقت را به تصویر کشیده است؛ چگونه ما انسان‌­ها به‌نام توسعه در بهره‌­کشی از منابع طبیعی و بر اصالت زمین چیره شده­‌ایم! جامعۀ کنونی باز هم نیازمند چنین مستندهایی است، زیرا یک عده به‌راحتی حقیقت را پذیرا نیستند.

تغییر اقلیم و چالش گرمایش جهانی از موضوعاتی است که مخالف‌­های بسیاری در جهان دارند. مبنای این شکل از مخالفت‌­ها اغلب ریشه در نداشتن سواد زیستی و حفاظت از نگاه سرمایه‌­داری در کل جهان است. در این سال‌­ها پیش آمده است که کسی در مقام استادی دانشگاه در پی نقض آشکار تغییر اقلیم آمارسازی کرده و حتی کسانی در ظاهر یک فعال محیط ­زیست هیاهوی بسیاری به راه انداخته­‌اند که همگی به سود سرمایه بوده تا توسعه پایدار رونق نگیرد. بااین‌همه، مستندِ «پیش از سیل» توانست تأثیر خوبی بر جامعۀ­ آمریکای شمالی بگذارد.

اگرچه این جامعه به‌شدت مصرف‌­گراست، اما در مقابل برای کاهش گازهای گلخانه‌­ای قدم‌­های مؤثری برداشته­‌ است که از جمله می‌­توان به افزایش استفاده از پنل‌­های خورشیدی و رواج گیاه­خواری اشاره کرد. درنهایت باید به این نکته نیز اشاره کرد که جامعۀ مدرن‌شده در آن‌سوی اقیانوس آرام همچنان بر مدار تخریب محیط ­زیست قدم برمی‌دارد و از اقدامات فانتزی گامی فراتر نگذاشته است.

About محسن تیزهوش

Check Also

بررسی تطبیقی فیلم پستچی ساخته داریوش مهرجویی با نمایشنامه وُیتسک نوشته گئورگ بوشنر

چکیده | نویسنده: محسن تیزهوش ادبیات تطبیقی به بررسی و مقایسه آثار ادبی از فرهنگ‌ها …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *